Paleolit táplálkozás

A paleolit táplálkozás alatt többféle étrendi megközelítés érthető. Ebből a két legelterjedtebb a mit evett az ősember, a másik hogy mit esznek napjainkban a természeti népek. Milyen volt az egészségi állapotuk?

Robb Wolf a paleolit étrend megalkotója mindenkinek ajánlja ezt az étrendet, aki szeretne egészségesen élni, segít elkerülni a civilizációs betegségeket.

A sovány hús, hal, zöld leveles zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a földművelés előtti őseink hosszú tapasztalata alapján egészségmegőrző szempontból tanácsos. Ebben az ősi időben ezek a táplálékok hajtották előre az emberi evolúciót. A tejtermékek, gabonák, babfélék, só, kisütött zsírok és finomított szénhidrátok, beleértve a cukrot, evolúciós értelemben "újak".

paleo52.jpg

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy ezek humán táplálkozásba való beillesztése az egészségre káros hatásokat okozhatnak, különösen serkenthetik a krónikus betegségek kialakulását.

Ebben az étkezési formában nem fogyasztanak fehér lisztet, cukrot, valamint étolajat és margarint,ezért erre az étrendre történő átálláskor tapasztalhatunk pozitív folyamatokat.A gabonák a vércukorra és az elhízásra nézve nagy terhelést jelentenek.

 

Az étrend, a lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű ételekre épül, mint a gyümölcsök, zöldségek,állati húsok, zsírok, halfélék, tenger gyümölcsei, tojás, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok, kókuszzsír, és gombák.

Több vizsgálat szükséges, de a  táplálkozás elméleti alátámasztása szilárdabb, mint bármelyik másik javallt egészség teremtő diétás étrendé.