Paleolit étkezés

Egészséges, egyszerű és finom ez a három legfontosabb jellemzője a paleolit étrendnek, amely az ember természet adta táplálkozását igyekszik rekonstruálni.

lorencordain.jpg

Dr. Loren Cordain, a neves táplálkozási szakértő állítja, ma is kőkorszakiak vagyunk, akik az űrkorszakban élnek. Étrendi igényeink legalábbis pontosan ugyanazok, mint egykori őseinknek.

Számos népbetegségre, a szív- és érrendszeri megbetegedésektől kezdve a diabéteszen át a rákig jótékony hatással lehet a paleolit étkezés.

Azokat az alapanyagokat tartalmazza, amelyekhez az ember az évmilliók során alkalmazkodott.

Az irányzat hívei szerint az emberi genom több mint 2,5 millió éve semmit sem változott, és testünk genetikailag programozott paleolit őseink életmódjára, és biológiailag ez az étrend felel meg leginkább a szervezetünknek.

Loren Cordain, a Colorado State University professzora és a paleo diéta legismertebb támogatója szerint klinikai kutatások bizonyítják, hogy a paleo étrend hosszú távon csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

A diéta elsősorban olyan ételeket engedélyez, amelyek már a paleolit kor embere számára is elérhetőek voltak annak idején, vagyis húst, halat, kagylót, tojást, dióféléket, gyökereket, gombát, zöldséget és gyümölcsöt.A mai modernkori körülmények között lehetőleg fűvel táplált állatok húsát fogyasszuk, és együnk sok vadvízi halat.

Hogy milyen arányban fogyasszuk ezeket, az már vita tárgyát képezi,mivel földrajzi elhelyezkedésünk, éghajlati viszonyok és több dolog is meghatározta őseink étkezési lehetőségeit.

Az előírások szerint a tápanyagbevitel 50-60%-ban állati eredetű és 50-40%-ban növényi eredetű zöldség, gyümölcs legyen, és mindehhez magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalom párosuljon.

A paleolit étrend kizárja a cukorféléket, répacukrot, nádcukrot, fruktózt. A gabonaféléket, búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok. Keményítő tartalmú zöldségeket, burgonyaféléket,tej és tejtermékeket. Hüvelyeseket, babfélék, borsók, szója, amerikai mogyoró. Növényi olajokat, hidrogénezett növényi olaj,transzzsír,margarin, és a készételeket.

A diéta támogatói szerint elsősorban vizet igyunk,az alkohol és az erjesztett italok tiltottak.

A hatás nem marad el, a sovány húsokból származó fehérje erős izomzatot, masszív csontozatot és optimális immunrendszert eredményez.

A gyümölcsök és zöldségek gazdagok antioxidánsokban,vitaminokban,ásványi anyagokban, rostos tápanyagokban, amelyek csökkentik számos degeneratív betegség kialakulását.

A diófélékből, magokból, avokádóból, olívaolajból, halolajból származó egészséges zsírok, egyszeres telítetlen és Omega-3 zsírsavak, a kutatások szerint jelentősen csökkentik a túlsúlyosság, a rák és a szívbetegségek kockázatát.

Fontos kiemelni a dél amerikai chia magot, amely sok jótékony hatása mellett nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat is.