Paleolit táplálkozás

A paleolit táplálkozást, evolúciós szempontú étrendnek is nevezhetjük, mert evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás ill. betegségek kapcsolatát, a történelemben visszamenőleg, a mai legújabb tudományos kutatások segítségével.

A paleolit táplálkozás,  egy egyszerű életmód, melynek lényege, a természetben megtalálható ételek fogyasztására  alapul, így kizárja, a mezőgazdasággal,  állattenyésztéssel létrehozott élelmiszerek fogyasztását.

Abból az evolúciós megfontolásból merít, hogy a földművelés által bevezetett tápanyagokhoz az emberi szervezet nem tudott adaptálódni.

1975-ben, az elsők között Walter L. Voegtlin gasztroenterológus könyve foglalkozott vele, hogy a paleolit kori étrend,  javítaná a modern kori ember egészségét. Azt állította, hogy az ember egy "húsevő állat", amely a vadállatokhoz hasonlóan, elsősorban fehérjét, zsírokat és csak nagyon kevés szénhidrátot fogyasztott. Saját diétás recepteket dolgozott ki emésztési problémákkal küszködőknek.

A paleo étrend, egyik kidolgozója Dr. Loren Cordain, könyveiben az evolúciós elveket valló, modern étrendi ajánlásokra fekteti a hangsúlyt.A modern paleolit, a paleolit kori táplálkozás és életmód újra felfedezése és beillesztése a 21. századba.

Ha a paleolit étrend mellett döntünk, akkor fontos arra figyelnünk, hogy mindennap fogyasszunk húst és zöldségeket, valamint gyümölcsöket. Só nélkül megérezhetjük az ételek természetes ízét.

paleo9.jpg

A paleolit táplálkozás segítségével, egy olyan teljes értékű táplálkozást folytatunk, melyben sovány fehérjék, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak szerepelnek. Ajánlott fehérje források közé tartozik, a szénával táplált marha, baromfi, tojás, vadhús és hal. A szénhidrát mennyiséget a gyümölcsökből, és zöldségekből fedezzük.

Fontos figyelni arra, hogy minél több színt vigyünk az étkezésbe, így az étrendünkben legyenek piros bogyós gyümölcsök, zöld leveles növények, sárgarépa, paprika, banán, citrusok. Őseink, közel 300 olyan növényt fogyasztottak (virágok, hajtások), melyek ma is elérhetőek,  érdemes ezeket újra felfedezni magunknak! Használjuk ki a leveles zöldségek előnyeit, együnk sok gyógynövényt, és szélesítsük fűszernövényeink skáláját.

A diófélék és a magvak biztosítják az egészséges zsírokat a szervezetben. Olajokat kell használnunk, melyek gyümölcsökből vagy magokból lettek kivonva (olívaolaj, avokádóolaj, kókuszolaj, mandulaolaj, mogyoróolaj.)

 Az egyetlen ital, amit a paleolit táplálkozás megenged az nem más, mint a víz, de vizet is csak akkor kell fogyasztanunk, ha szomjasak vagyunk.

Kizárja a gabonafélék, hüvelyesek, tej és tejtermékek, keményítő tartalmú zöldségek, növényi olajok, cukorfélék, só, és a készételek fogyasztását.

A paleolit táplálkozásnak nagy ellentábora van. Sok antropológus és dietetikus úgy tekint a diétára, mint egyfajta hóbortra.

Átfogó tudományos vizsgálatok eredményei, azt bizonyítják, hogy a nyugati betegségek összefüggnek azzal, amit az emberek esznek.

A paleolit táplálkozás, amelyben sovány fehérjék, zöldségek, és gyümölcsök szerepelnek, jó lehetőség a civilizációs betegségek kezelésében.