Paleolit étkezés

A mai ember genetikailag megegyezik a 2,5 millió évvel ezelőtt kifejlődött Homo nemmel.

A paleolit étkezéssel 1975-ben, az elsők között Walter L. Voegtlin gasztroenterológus könyve foglalkozott, ebben azt sugallja, hogy a paleolit kori étrend javítaná a modern kori ember egészségét.

A paleo étrend mozgalom egyik kidolgozója Dr. Loren Cordain, aki számos könyvet jelentetett meg e témában. Könyveiben az evolúciós elveket valló modern étrendi ajánlásokra fekteti a hangsúlyt.

"Egészséges, egyszerű és finom" ez a három legfontosabb jellemzője a paleolit étrendnek, amely az ember természet adta táplálkozását igyekszik rekonstruálni. Dr. Loren Cordain,a neves táplálkozási szakértő állítja ma is kőkorszakiak vagyunk, akik az űrkorszakban élnek. Étrendi igényeink legalábbis pontosan ugyanazok, mint egykori őseinknek.

paleo_paleolit_piramis.jpg

Cordain a könyvében több mint száz ízletes és egzotikus étel receptjét is elkészítette az olvasók számára, amelyek azt bizonyítják,hogy fenséges lakomák mellett is megőrizhetjük egészségünket.

A szerző úgy véli, a paleolit étrend nem csupán a fogyni vágyóknak válhat hasznára, de korunk számos népbetegségére a szív- és érrendszeri megbetegedésektől kezdve a diabéteszen át a rákig jótékony hatással lehet. Cordain szerint ez a diéta valóban csodákra képes, pedig nem tartalmaz egyetlen varázsszert sem,csupán azokat az alapanyagokat, amelyekhez az ember az évmilliók során alkalmazkodott.

Dr Loren Cordain a Colorado University professzora szerint a sportolók számára olyan módosítások voltak szükségesek, hogy még gyorsabban növekedjen az izomtömegük. A sportolók számára éppen ezért engedélyezett a magas glikémiás indexű élelmiszerek és keményítőt tartalmazó ételek fogyasztása, viszont egy diétázó vagy cukorbeteg számára ezeket érdemes elkerülni.

A paleo étkezés ennél sokkal szigorúbb szabályok szerint működik.